ziekenhuis - Reisverslag uit Kololi, Gambia van maja verhoeven v.d. vliet - WaarBenJij.nu ziekenhuis - Reisverslag uit Kololi, Gambia van maja verhoeven v.d. vliet - WaarBenJij.nu

ziekenhuis

Blijf op de hoogte en volg maja

31 Oktober 2014 | Gambia, Kololi

Maandag en dinsdag en donderdag weer in het ziekenhuis gewerkt.
De malaria viert weer hoogtij en de schappen van het ziekenhuis waren zo goed als leeg. Dus maandagmiddag maar weer met de ambulance van het ziekenhuis gereden om daar de benodigde medicijnen weer aan te schaffen. Vanmorgen weer een telefoontje gehad, dat de Quinine op was.
Het kan toch niet zo zijn dat, als er geen medicijnen zijn, mensen met een briefje naar huis gestuurd worden, om zelf de medicijnen te kopen. Iedereen die mijn verhalen volgt weet zo zachtjes aan wel wat dat betekent.. ....Met name aan de antibiotica's is een groot tekort. Ook de Quinine is er niet meer. Maar gelukkig heb ik die 8 bussen ingeslagen ( dat is voor 240 patienten). Ook de prijzen van de medicijnen stijgen ieder jaar weer, en de salarissen stijgen hier niet.
Er wordt dan ook van alles verzonnen om je geld uit de zakken te kloppen. Met name hier in het toeristengebied zijn sommige er echt meester in om geld los te peuteren.
Even een paar voorbeelden; Ik heb vandaag van mijn vriend een botervis gehad, maar ik heb geen geld om cooking oil te kopen. Kun je misschien cooking oil voor me kopen ? Mijn antwoord; Dan kun je beter de botervis aan mij geven, want ik heb wel cooking oil.
Een ander voorbeeld; Herken je me niet ? Ik ben je buurman. Ik ben gisteren getrouwd en ik ga morgen op huwelijksreis naar Georgetown. Kom maar met me mee dan kun je mijn vrouw ontmoeten. Nou zeg ik dan ik herken je niet en ik en ik vindt het niet zón strak plan om met je mee te gaan.
Een man met een vinger die een beetje rood zag. Zie je dit ??? Door die vinger kan ik niet meer werken en heb ik geen inkomen meer. Kun je me helpen ?? Ik zeg Ja hoor.....Kom maandagmorgen maar naar het ziekenhuis. En zo kan er nog wel een aantal verhalen vertellen. Ik kan me voorstellen dat de argeloze toerist hier intrapt. Ook het aantal kinderen dat loopt te bedelen is schrikbarend. Vaak worden ze er door hun ouders op uit gestuurd om geld binnen te halen.
Maar geloof me de mensen die het werkelijk nodig hebben, die houden zich schuil op hun compound, die moet je gaan zoeken. Die klagen niet....verschuilen hun armoede nog steeds achter een grote glimlach...Yes Thanks, I am fine.

• 31 Oktober 2014 - 06:32

Marianne:

Lieve Maja,

Weer vol interesse je verhaal gelezen, een stukje van je verhaal hebben we zelf nog meegemaakt.
    Het te kort aan medicijnen is heel erg, ik heb gezien hoe ziek die mensen binnen kwamen.
    Gisteren had ik het even te kwaad, iedere klant vraagt me hoe was je vakantie ??
    Als ik dan vertel dat het geen gewone vakantie was maar een soort werkvakantie vragen ze verder.
    Maar doordat ik zo vaak mijn verhaal vertel hoe slecht de mensen het hebben was het me gisteren even te veel want iedere keer beleef ik het allemaal weer op nieuw, dus gisteren had ik het meerdere keren even te kwaad.
    Maar ik ga door om iedereen te vertellen hoe het daar is, en de mensen te laten realiseren dat ze het zo goed hebben hier en niet moeten zeuren over het weer, en andere kleine dingen.
    In de hoop dat ze ons allen mee gaan helpen en gaan sponseren!!
    Lieve Maja keep up the good work, we zijn super trots op je Xxx

• 31 Oktober 2014 - 09:15

Jokekentie:

I AM FINE I AM OKE !!

Ja ja, ik ken het Maja.
    Heb bewondering voor jou en ook voor de meeste mensen in Gambia.

Lieve groetjes aan alle bekenden en een dikke knuffel voor jou!!

Fijn weekend, Joke

• 31 Oktober 2014 - 10:16

JohanA:

Eens liep ik met vrienden 'lange tijd geleden' in Amsterdam, later vroeg iemand me hoe vond je het?
    Ik vertelde dat ik het leuk vond en onder de indruk was van de stad. Diegene vertelde dat ze juist er een rot gevoel er van gehad. Ik zag de stad van de mooie kant, de ander van de zwarte kant hoe verschillend kun je erin staan. Jij ziet ze beide, de echte nood en hen die uit zijn op eigen gewin, maar het mooie is dat je voor die eersten iets wil betekenen en daar al je liefde instopt maar toch nog 'nuchter' blijft, diep respect daarvoor. Ik wens je nog veel mooie dagen toe.

• 02 November 2014 - 22:01

Wilkwakernaak:

Super waar je weer mee bezig ben ,jammer dat je soms zo machteloos ben om dat de medicijnen er niet zijn
    Nico en ik wensen je nog veel sterkte toe de komende 4 weken liefs uit brandwijk